Condoleancebrieven

Een condoleancebrief schrijven

Een condoleancebrief of -kaartje schrijft u bij voorkeur met de hand. Dat is persoonlijker. Een kaart sturen waarop een voorgedrukte tekst staat? Dat kan, maar alleen naar iemand die je nauwelijks kent.

 

Heb je iemand wel gekend, dan is het fijn wanneer er iets aardigs/persoonlijks op kaart staat over de overledene. Er is altijd wel een aardige herinnering aan iemand. Daarnaast wens je iemand natuurlijk sterkte met het verlies.

Een paar voorbeelden.

Aan een vage kennis

Beste X, gisteren zag ik in de krant een overlijdensadvertentie van Y. Ik condoleer je met dit verlies. Y. was voor mij iemand die ik vaak langs zag fietsen en met wie ik makkelijk even een praatje kon maken. Ik wens je veel sterkte toe de komende tijd.

 

Aan een goede kennis

Lieve Sanne,

Gisteren ontving ik, toch nog onverwacht, het overlijdensbericht van Y. Het zijn moeilijke tijden geweest voor jullie. Jij zal Y missen. Wij zullen hem ook missen. Y was een belangrijk mens voor ons, die ons veel te bieden had. We hebben veel plezier met Y gehad. Met Y kon je lachen, maar Y kon ook erg serieus zijn. Zo denken wij nog regelmatig terug aan zijn luisterend oor toen het bij ons allemaal even niet zo goed ging. Lieve Sanne, we leven erg met je mee en nemen snel contact met je op voor een kop koffie of een borrel. Heel veel sterkte de komende dagen. Uiteraard zien we elkaar bij de uitvaart, maar of we elkaar dan spreken, is maar de vraag..

 

Aan de achterblijvende van een collega

Geachte mevrouw J.,

Gisteren ontvingen wij het bericht dat J. is overleden. We vinden dat heel erg. J. was al langere tijd niet meer op het werk en we realiseren ons nu dat hij echt niet meer terugkomt. We zullen J. erg missen.

Wij hebben altijd genoten van zijn vrolijke instelling, zijn optimistische kijk op het leven en zijn tolerante houding naar anderen waren inspirerend. Ook zijn werkmentatliteit, J. was een harde werker, zullen we missen. We herinneren ons J. als een goed collega en een zeer integer mens. We wensen u veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

 

Een condoleancebrief aan een vriendin. Haar moeder is plotseling overleden.

Lieve Maartje,

Tot mijn schrik ontving ik jullie condoleancekaart. Je moeder is plotseling overleden. Wat ontzettend verdrietig voor je. Hans en ik leven erg met je mee.

Ik bewaar erg goede herinneringen aan je moeder. Ik mocht haar bij haar voornaam noemen, Ineke, maar dat durfde ik nooit zo goed. Ze zag er altijd zo chique uit. Je moeder was grappig en zorgzaam. Ze was ook inspirerend. Ze heeft mij geïnspireerd tot het volgen van een vervolgopleiding.

Het spijt mij dat ik niet bij het afscheid aanwezig kan zijn, maar in gedachten ben ik aanstaande woensdag zeker even bij je.

Maartje, ik wens jou en de rest van je familie veel sterkte bij dit verlies. Ik wens je vooral goede herinneringen toe!

Liefs, ook van Hans,

Anne

 

Een condoleancebrief aan een vriendin. Haar vader is plotseling overleden.

Lieve Maartje,

Tot mijn schrik ontving ik jullie condoleancekaart. Je vader is plotseling overleden. Wat ontzettend verdrietig voor je. Hans en ik leven erg met je mee.

Ik bewaar erg goede herinneringen aan je vader. Al die keren dat hij ons ‘s nachts ophaalde bijvoorbeeld. Bijna altijd zonder mopperen. Hij heeft me ooit goed geholpen bij het kopen van een auto. Ik weet dat je gek was op je vader en ik leef erg met je mee.

Het spijt mij dat ik niet bij het afscheid aanwezig kan zijn, maar in gedachten ben ik aanstaande woensdag zeker even bij je.

Maartje, ik wens jou en de rest van je familie veel sterkte bij dit verlies. Ik wens je vooral goede herinneringen toe!

Liefs, ook van Hans,

Anne

 

Aan een collega, van wie de partner is overleden.

Beste Gerard,

Via intranet vernam ik dat jouw vrouw is overleden. Dat was een hele schrik. Ik begreep dat je vrouw al een tijdje ziek was, maar dat het allemaal toch nog onverwachts snel is gegaan.

Ik herinner me jouw vrouw van de personeelsbijeenkomsten. Ze maakte op mij een zeer vriendelijke indruk. Op een van die avondjes spraken wij een tijdje over haar werk en vertelde zij boeiende verhalen.

Ik wens je heel veel sterkte. Daarnaast wens ik je vooral goede herinneringen toe.

Hartelijke groeten,

A.

 
PS. Een telefoontje… dat kan alleen als u een heel goede vriend(in) bent.

*met dank aan Anne Marie Blietz