Speech van de trouwambtenaar

De speech van de trouwambtenaar

Ja, ik wil.
Vooral in de zomer is het vaste prik. Mensen trouwen. Omdat ze van elkaar houden, omdat het handig is of omdat ze zin in een feestje hebben. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bereid je een praatje voor, verbind je deze mensen in de echt en hoop je er het beste van. Zij ook. Ze beginnen allemaal vol goede moed en beslist met het idee dat het voor altijd is. Daar ga ik dan ook vanuit op deze dag.

Ik bel de mensen een paar weken van tevoren op om een afspraak te maken. Het liefst bij het bruidspaar thuis, maar als het niet anders kan, bijvoorbeeld doordat het bruidspaar te ver weg woont, bij mij thuis of in het gemeentehuis. We spreken met elkaar over hun leven, waarom ze trouwen en waarom ze voor elkaar kiezen. Met behulp van een vragenlijst zorg ik ervoor dat ik niets over het hoofd zie. Het uitgangspunt is dat het hun dag is. Zij vertellen mij wat ik mag zeggen en ook wat ik niet moet zeggen. Zij kiezen de muziek uit, zij bepalen of ik al of niet een gedicht voorlees en ga zo maar door. HET IS HUN DAG. Mijn enige taak is de mensen voor de wet in de echt te verbinden. Dat ik er een gedenkwaardige dag van probeer te maken, is logisch. Daar doe ik mijn best voor, maar dan moet het bruidspaar daar wel aan bijdragen in het voorgesprek. Alles kan in principe. Een bescheiden ceremonie met weinig of geen toeters en bellen of een ceremonie met muziek, gedichten, een uitgebreide speech en een propvolle trouwzaal. Er zijn maar twee dingen die moeten en dat is ja-zeggen en tekenen. Verder is het de dag van het bruidspaar, zoals zij het willen!
 

Voorbeeld speech

Hieronder een voorbeeld van een speech die ik pas heb gehouden. Zo‘n speech duurt een minuut of tien. De hele plechtigheid ongeveer een halfuur.

Tip:

  • Zet de naam van het bruidspaar altijd in de koptekst.
  • Zet de trouwdatum in de voettekst.
Ha Mayke en Hans, wat goed om jullie te zien. En jullie zien er zo mooi uit.

Joehoe… Zo stond het op de trouwkaart, we gaan trouwen. Inderdaad, ze gaan trouwen, Mayke en Hans. Ze kwamen zojuist binnen, terwijl we luisterden naar Ma vie, van Adamo.

Het is vandaag een bijzondere dag. 3 juni 2016, 3-6-16, en dan ook nog eens drie uur.

Mijn naam is voornaam-achternaam en ik ben buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente X. Ik heet iedereen welkom in de raadszaal, alias trouwzaal, van de gemeente X.

Welkom Mayke en Hans.
Welkom mevrouw en meneer G., ouders van Mayke.
Welkom meneer en mevrouw Van der Boom, de ouders van Hans
Welkom aan de twee grootmoeders
Welkom getuigen: Mart en Mario, vriend en zwager van Hans, Laura en Nathalie, de twee zussen van Mayke.
Welkom allemaal en ook even een welkom voor X, helaas drie jaar geleden overleden, maar die vandaag wel in gedachte aanwezig is, in ieder geval in de gedachte van Mayke en Hans

Tijdens ons kennismakingsgesprek spraken over jullie levens, tot nu toe, over hoe jullie elkaar hebben ontmoet en natuurlijk over waarom jullie voor elkaar kiezen. Maar we spraken ook over het nieuwe huis, over alles zelf maken, over de camping, over jullie hobby‘s, enfin, over heel veel.

Waar hebben ze elkaar ontmoet? Op het werk. Mayke liep stage bij hem en er ontstond vriendschap. Ze hadden overigens allebei een ander, dus het bleef bij vriendschap. Na de stage sms‘jes, een keer bellen en dan in 2003 een telefoontje van Hans. Zijn verkering is uit, hij gaat een hapje eten bij Mayke, en een doosje… drinken en hij is nooit meer weggegaan. Inmiddels zijn we dus zo‘n 6 jaar verder en opeens gaan ze trouwen. Jawel, op advies van de notaris. Een zakelijke insteek dus, met net dat beetje meer dat maakt dat je over het algemeen dit zakelijke contract niet met zomaar iemand aangaat. Zo is het bij jullie ook. Een zakelijke insteek, maar vooral ook een beetje meer. En dat beetje meer, dat zie je bij jullie toch wel ervan af stralen. Jullie zijn ieder apart denk ik erg leuke mensen, maar samen zijn jullie meer dan 1 en 1 twee is.

Bruid, Mayke
Geboren en getogen in X, de derde uit het gezin met drie kinderen, later naar X vertrokken en zich waarschijnlijk steeds weer met vol enthousiasme overal ingestort. Je vertelde direct over je afstudeerproject, dat inmiddels een eigen leven is gaan leiden. En dan is er ook nog tijd voor het opzetten van de camping. En verrek, er is zelfs nog tijd voor Hans!

Wat dacht ze toen ze Hans voor het eerst zag?
Wat een bink!

Waarom deze man?
Hij is leuk, lief, heeft dezelfde interesses, sommigen dan, hij past bij me en hij trekt af en toe even flink bij mij aan de rem.

Bruidegom Hans,

Hans beschrijft zichzelf als een maakmannetje. Je werkt vooral heel graag met hout. Kijk in hun huiskamer maar om je heen en het is zelfgemaakt. Het buurmeisje heeft wel eens verzucht: moeten jullie nu echt alles zelf maken? Daarnaast heeft Hans in een band gezongen, in zijn punker jaren, je rijdt motor, Honda en je hebt nog een heel vreemde hobby, namelijk xxx

Wat dacht je toen je Mayke voor het eerst zag?
Ja, dat blonde haar…

Waarom deze vrouw?
Blond haar, maar er is meer. Een spontane spring in het veld. Iemand die alles aanpakt, soms te veel trouwens, erg leuk met mensen, kan ontzettend uit haar dak gaan.

Mayke en Hans, iets zegt mij dat jullie het goed met elkaar getroffen hebben.
Wat mij betreft zijn we nu zover en kunnen we tot de huwelijkssluiting over gaan. Ik wil jullie vragen te gaan staan en elkaar de rechterhand te geven. Willen jullie antwoorden op de vraag die aan ieder afzonderlijk wordt gesteld.

Mayke Maria G. neemt u aan tot uw wettige echtgenote Hans Niels B. en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord?

Hans Niels B. neemt u aan tot uw wettige echtgenoot Mayke Maria G. en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord?

Dan verklaar ik als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente X dat u vanaf nu als man en vrouw aan elkaar bent verbonden,

Een kus…

RINGEN
Tja, en nu dus de ringen. Een verrassing… voor Hans. Mayke heeft ringen laten maken. Door XX, een beeldend kunstenaar. Nichtjes Renée en Tamar, komen jullie de ringen brengen? (Eerst maar even bekijken en dan:) Mayke, wil jij de ring aan de vinger van Hans doen? Hans, wil jij de ring aan de vinger van Mayke doen?

De AKTE tekenen

Op 3 juni 2016 is in de gemeente X het huwelijk voltrokken van:

geboren op
wonende te

en

geboren op
wonende te

Zij hebben daartoe verklaard, dat zij elkander aannemen tot echtgenoten en getrouw alle plichten zullen vervullen, die de wet aan de huwelijkse staat verbindt, waarna de ambtenaar van de burgerlijke stand uitspraak heeft gedaan, dat zij door het huwelijk aan elkander zijn verbonden.
De bruidegom is een zoon van Leonardus B. en Gerardina V. De bruid is een dochter van Petrus G. en Helena Maria A.

Als getuigen waren tegenwoordig:
Willem Maria H., Hans Maria B., Theresia Maria B., Lamberta Maria G.
Waarvan akte, opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van X op 3 juni 2016

Nu moet de akte ondertekend worden. Tijdens het tekenen van de akte luisteren we naar Tombe La Neige, van Adamo

Tekenen, de bode regelt dit

Jullie zijn nu man en vrouw. Is er iets veranderd? Nee, natuurlijk niet. Toch hebben jullie nu iedereen laten zien dat jullie voor elkaar hebben gekozen. En dat vonden jullie belangrijk. Het is een commitment naar elkaar toe, zo hebben jullie dat tegen mij gezegd.

Jullie zijn nu getrouwd. Jullie zorgen voor elkaar, hebben elkaar lief en zorgen ervoor met elkaar gelukkig te blijven. Heel graag geef ik jullie mijn favoriete spreuk mee:

Alles wat je in liefde loslaat, zal voller van liefde wederkeren

Het is aan mij, als buitengewoon ambtenaar, om jullie als eerste te feliciteren.

 

A.W. Kooijmans
BABS (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand)