Een brief schrijven

Hoe schrijf je een goed leesbare brief?

Het is altijd weer moeilijk: een brief schrijven. Of het nu een lange brief is of een korte brief. We zien ertegen op, we stellen het uit of we proberen het een ander in de schoenen te schuiven. Toch is er soms geen ontkomen aan. Een condoleancebrief na het overlijden van een collega, een felicitatiebrief voor je vroegere buren omdat je in de krant las dat hun dochter gaat trouwen, een brief bij de geboorte van een baby etc. etc. Natuurlijk kun je een kaartje met voorbedrukte tekst gebruiken, maar erg persoonlijk of origineel is dat niet. Nee, een kort briefje, eigenhandig geschreven, is nog altijd iets dat op prijs wordt gesteld.

Vergeef me deze lange brief; ik had geen tijd om een korte te schrijven

 
 

Kladbrief

Hoe gaat u te werk? Schrijf gewoon op wat u voelt: verdriet, blijheid, meeleven of boosheid. Zorg voor een vaste briefstructuur en gebruik daarvoor de VVV-formulie.

  • De eerste V staat voor: vertel wat je gaat vertellen. De inleiding.
  • De tweede V staat voor: vertel het. De kern.
  • De derde V staat voor: vertel wat je verteld hebt. De afsluiting.

Wanneer je de drie V‘s gebruikt, heb je alvast een structuur.

Uitgekladderd? Leg de brief even weg. Na een uurtje of langer maak je de brief af.

Uiteindelijke resultaat

Dan ga je je bemoeien met goede formuleringen en houd je je min of meer aan de correspondentieregels. Een paar regels op een rijtje:

  • Zorg voor ruime marges, zowel opzij als onder en boven. Niks is zo lelijk als een A4 helemaal bomvol met letters.
  • Verdeel de brief netjes over het blad.
  • Ieder vast onderdeel begint met een hoofdletter.
  • Ieder kopje krijgt nooit een leesteken, behalve na de aanhef en na hoogachtend. Na hoogachtend volgt een komma.
  • Verdeel de brief in alinea‘s. Is de brief langer dan 1 A4, gebruik dan tussenkopjes.

Heb lef: schrijf vanuit je hart

Nu eens geen voorgedrukt kaartje voor de bruiloft van uw favoriete nicht, voor de gouden bruiloft van uw oom en tante en bij de geboorte van uw eerste neefje. Nee, u schrijft uw kaartje of briefje zelf. Vanuit uw hart. Ook kerstkaarten met alleen een voorbedrukte wens en dan alleen uw naam eronder, is niet erg persoonlijk. Waarom niet even in uw eigen handschrift iemand het volgende jaar het allerbeste toewensen?

Een paar voorbeelden:

Uw nicht gaat trouwen, maar helaas, u kunt die dag niet aanwezig zijn.

Lieve Anneke en Herman,

Wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie gaan trouwen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het me veel plezier doet. Jullie zijn beslist een leuk stel en jullie passen goed bij elkaar. Helaas, ik ben die dag in het buitenland. Zo gauw ik maar even in de gelegenheid ben, kom ik jullie persoonlijk feliciteren, maar nu moeten jullie even doen met dit briefje en de cadeaubon die ik hierbij in gedaan heb. Ik wens jullie een heerlijke dag toe en een zeer gelukkig huwelijk.

 

Neef Luc is geboren.

Lieve Anneke en Herman,

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon Luc. De foto op jullie kaartje laat ons een prachtkereltje zien. We komen gauw eens naar het ventje kijken, maar dan bellen we eerst wel even.
We wensen jullie vele gezonde en gelukkige jaren toe.

 

Tante Anneke en oom Herman zijn 50 jaar getrouwd.

Lieve tante Anneke en oom Herman,

Van harte proficiat met uw 50-jarig huwelijk. Een gouden bruiloft! Geweldig! Wat fijn dat u samen van deze dag in goede gezondheid kunt genieten. Ik wens u een fijne dag toe en nog heel veel gelukkige jaren.

Uw nicht Jolanda de Vries.

 

Een paar kerstgroeten.

We wensen jullie het komende jaar vooral veel gezondheid toe

We wensen jullie het komende jaar alle goeds toe

We wensen dat jullie in het nieuwe jaar de verbouwing helemaal af kunnen ronden en tevreden kunnen wonen in jullie prachtige huis

We wensen jullie het nieuwe jaar veel geluk. En dat vooral de geboorte van jullie derde kindje hieraan mag bijdragen.

Veel geluk, gezondheid en zegen voor het nieuwe jaar!

 

 

Een voorbeeld van hoe het hoort volgens de Schoeversrichtlijnen:

D.E. Briefschrijver
Zeestraat 12
6666 XX   WOONPLAATS

Woonplaats, 28 januari 2007

Betreft: briefindeling

Geachte heer Brieflezer,

Gisteren stuurde u mij een bericht per e-mail, waarin u mij om hulp vraag bij het schrijven van een brief. Brieven schrijven is mijn vak. Ik wil u daar graag bij helpen.

Als u goed naar deze briefindeling kijkt, hoef ik niets meer te schrijven. Toch sta ik bij sommige zaken even stil en licht ik een en ander toe.

U ziet dat in de adressering de letters van de postcode en de woonplaats in hoofdletters zijn. Let ook even op de spaties: eerst 1, daarna 2.
Plaats nooit een punt achter de informatie van de vaste onderdelen. Ook mag er nooit een punt komen na een kopje. Achter de aanhef hoort een komma en ook na hoogachtend.

Over hoogachtend gesproken. Wanneer u de brief met Geachte begint, eindigt u met hoogachtend, of met vriendelijke groet. Niet allebei. Na hoogachtend komt de naam van het bedrijf, dan volgt de handtekening van de schrijver. Zijn of haar naam en functie komen daaronder.

Wat denkt u, beste lezer, is het zo duidelijk? Het is in ieder geval een beginnetje. Niets moet, maar op deze manier bent u duidelijk en goed gestructureerd bezig. Op deze manier is de kans groot dat uw verhaal goed begrepen wordt. Wilt u meer weten? Bel me gerust. Mijn telefoonnummer is 024 696 34 01. Veel succes met het schrijven van brieven.

Met vriendelijke groet,
KMcommunicatie

 

A.W. Kooijmans
-tekstschrijver-