Vlag en wimpel

“Mijnheer, hebt u een zwarte Mercedes?” Wanneer mijn vader de Lidl verlaat, wordt hij opgewacht door twee agenten. In uniform. Geschrokken kijkt pa op. Nerveus ook. “U bent doorgereden na een aanrijding.” Dit is het begin van een nieuw avontuur uit ons vaderenmoedersprookjesboek. Het is een verhaal dat pa aan Frans vertelt, zoiets vertel je natuurlijk niet aan je dochter; autorijden is van de orde der pikdragers!  Pa schijnt een jongen op de fiets gepasseerd te zijn, waarna de jongen op de grond terechtkwam. Of pa de jongen geraakt heeft, of de jongen pa? De jongen fietste met losse handen, pa reed juist met vaste hand, aldus de bejaarde pikdrager. In zijn spiegel had hij wel enige onrust waargenomen, maar verder niet, dus… doorrijden maar. Het eerste wat ik denk: ‘Die ouwe moet de auto uit.’ Ik heb veel vakliteratuur hierover gelezen, zoals de Libelle en de Margriet, waar ze ook dol zijn op dit soort verhalen.  Enfin, mijn broer, ook van de juiste orde, lost het verder op. Praat met het jongetje en zijn familie. Geen schade, geen pijn, alleen schrik. Geen aangifte, maar misschien, zo bedisselen de vaginale leden van de andere orde, een goed idee om een seniorenrijtest te doen. Afgelopen maandagmorgen 11.00 uur is het zover. We knijpen hem allemaal. Het zou een enorme knauw zijn in zijn toch al zwakker wordende ego als hij zou zakken. Rond een uur of één heb ik nog niets gehoord tot ik een appje van Evelien ontvang. Een foto van pa, achter het stuur van haar nieuwe audi cabriolet waar ze retetrots op is, en jawel: pa geslaagd, met vlag en wimpel!

Wat ik dan wel weer humor vind: zo’n auto kost echt handenvol geld, butsje hier, butsje daar, apk-keuring, nieuwe accu en dat alles om naar de Lidl te kunnen en per boodschappenwagen een paar euro te verdienen. Als we het daar over hebben, pa en ik, en ik hem toch nog even voorstel die auto weg te doen en in het vervolg de boodschappen met een taxi te doen, kijkt hij me aan en zegt: “Dat is iets voor vrouwen! “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *